Het belang van Kopenhagen
Het Europees Milieuagentschap (EEA) is een agentschap van de Europese Unie, opgericht in 1990 en gevestigd in Kopenhagen.
Het agentschap verzamelt en verspreidt informatie over de toestand van het milieu en de trends op milieugebied in Europa. Het staat open voor derde landen (IJsland, Liechtenstein en Noorwegen waren vanaf het begin lid) en werkt actief samen met milieu-instanties en internationale organisaties.
Kopenhagen zal van 7 tot 18 december van dit jaar het decor zijn van de internationale klimaatonderhandelingen. Politici van over de hele wereld komen dan samen om afspraken te maken over het aanpakken van klimaatverandering. Doel van de klimaattop in Kopenhagen is een nieuw internationaal klimaatakkoord. Op deze website doet GroenLinks verslag van de internationale klimaatonderhandelingen en de voorbereidingen daarop.
We hebben een internationaal klimaatakkoord nodig
Over de hele wereld stoten mensen broeikasgassen uit. Bijvoorbeeld door auto te rijden en door elektriciteit te gebruiken. Die broeikasgassen vormen samen een soort deken rond de aarde, waardoor de warmte van de zon niet weg kan en de aarde opwarmt. Het bekendste broeikasgas is CO2. Bovendien nemen planten minder CO2 op door ontbossing.
Het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen vraagt om een wereldwijde aanpak, tegen de klimaatverandering. In 1997 hebben wereldleiders al afgesproken de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Die afspraken zijn vastgelegd in het Kyoto-protocol. Kyoto was vooral bedoeld als eerste kleine stap. Wereldleiders moeten in Kopenhagen nieuwe afspraken maken om de uitstoot van broeikasgassen na 2012 verder terug te dringen. Die afspraken moeten ertoe leiden dat politici gaan investeren in klimaatvriendelijke maatregelen, zoals groene energie en energiebesparing. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar is ook goed voor de economie en levert banen op. Door nu werk te maken van het klimaat, garanderen we de kwaliteit van leven voor onszelf en voor toekomstige generaties.
Wie gaan er naar Kopenhagen?
Uit 192 landen komen ministers en parlementsleden naar Kopenhagen om te onderhandelen over een nieuw klimaatakkoord. Daarnaast zullen zogenaamde ‘observers’ aanwezig zijn. Zij mogen zelf niet mee onderhandelen, maar kunnen wel druk uitoefenen op de politici. Voor GroenLinks gaan Femke Halsema, EuroparlementariĆ«r Bas Eickhout en Tweede Kamerlid Kees Vendrik naar de klimaattop. Zij zullen druk zetten op minister Cramer, minister president Balkenende en de Europese Commissie. Want Kopenhagen moet slagen.
woensdag 25 november 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten