woensdag 25 november 2009

het regenwoud



Tropische regenwouden zijn vooral in de drie grote gebieden van de wereld waar de regenval het grootst is: centraal en Zuid-Amerika (Het meest uitgestrekt in het Amazonegebied, Zuidoost Azië en de aanliggende eilanden en West Afrika. Kleinere gebieden komen voor in Noordoost Australië.

De tropische regenwouden omvatten ongeveer 7% van het aardoppervlakte maar leveren meer dan 25% van de zuurstof.
De temperaturen en vochtigheid
, zijn altijd hoog (variërend tussen de 18 en 32 graden Celsius) en omdat het grootste gedeelte van het tropisch regenwoud rond de evenaar ligt, zijn dagen en nachten het hele jaar door even lang.

Er zijn verschillende vormen van tropische regenwouden. Naast laagland en vloedbossen zijn er de veel koelere en berglandbossen boven 900 meter en de zogenaamde getijdebossen (mangrove die met hun wortelstelsel in het zoute water staan)
Mangrovebossen zijn de plek voor de broedplaats van vissen.

Tropische regenwouden hebben tenminste 5 lagen en hebben zich zo aan hun omgeving aangepast dat ze kunnen overleven op een voedselarme bodem.

De bomengroei is wild. De hoogste bomen kunnen lengtes bereiken van 35 tot 70 meter en vormen zich samen. Na deze twee lagen zijn er lagere bomen die zich opnieuw samen vormen. Hierna komen de struiken en kruiden. Op grond niveau dringt maar 1% van het zonlicht en geen wind door. Hierdoor groeien op de bodem weinig planten en ziet het grondniveau van het regenwouden er open en opgeruimd uit.

De tropische regenwouden functioneren door het leveren van zuurstof. Het is als het ware de long van de aarde. Het wordt gekenmerkt door een groot rijk aan flora en fauna.
Ze vormen ook een bron van inkomsten door de unieke houtsoorten. Door de grote rijkdom aan geneeskrachtige planten zullen de regenwouden in de toekomst een belangrijke bron van inkomsten gaan vormen via de farmaceutische industrie. Voor de oorspronkelijke bewoners van de tropische regenwouden zijn de regenwouden de voorwaarde tot voortbestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten